• HUV Tarifesi Nedir?
  • Katsayı Nedir?
  • HUV Birimi Nedir?
  • SSS
  • Ücret Hesabı
  • Ücret Uyuşmazlığı
  • İletişim
TTB-HUV TARİFESİ NEDİR?

Hekimlerimizin sunduğu sağlık hizmetlerinin tanımını, uygulama şekillerini ve karşılığı olan ücretleri belirleyen Asgari Ücret Tarifesi, Türk Tabipleri Birliği(TTB) tarafından, 6023 sayılı TTB Kuruluş Yasası ile kendisine verilen yetki kapsamında hazırlanmaktadır. Bu amaçla başlangıcından bu yana, Asgari Ücret Tarifesi (AÜT), iki veya üç yılda bir olmak üzere TTB tarafından kitap şeklinde hazırlanmış ve yayımlanmıştır. En son kitap şeklinde yayınlanması ise 2008 yılında olmuştur.

Değişen dünya ve ülke koşulları, elektronik iletişim olanaklarının ve bilgiye erişim isteklerinin artması, hızla yani bilgilerin ortaya çıkması ve bu nedenle mevcut bilgi birikimlerinin çok hızlı değişime uğraması gibi nedenler, kitap şeklinde hazırlanan asgari ücret tarifesinin kullanımını pratik olmaktan çıkarmıştır.

Diğer taraftan, 2006 yılında çıkarılan 5477 sayılı kanunla 6023 sayılı TTB Kanununun 28. maddesinde değişikliğe gidilerek, TTB Asgari Ücret Tarifesinde (AÜT) bulunan asgari ücret tanımı yerine rehber ücret tanımı getirilmiştir. Böylece TTB Asgari Ücret Tarifesi, TTB Referans Ücret Tarifesine dönüşmüştür.

Bu nedenle, Türk Tabipleri Birliği (TTB), daha önce uygulanmakta olan ve TTB Asgari Ücret Tarifesi (AÜT) adıyla bilinen hekimlik uygulamaları ücret tarifesinin adında da değişikliğe giderek, günün değişen koşullarına uygun şekilde güncelleyerek, eksiklerini tamamlayarak ve 5846 Sayılı Yasada belirlenen kuralları da dikkate alarak TTB-Hekimlik Uygulamaları Veritabanı (HUV) Tarifesi adıyla yeni bir liste hazırlamış, 01 Ocak 2015 tarihinden geçerli olacak şekilde bu listeyi uygulamaya koymuştur. Bu bakımdan, TTB-HUV Tarifesi, aslında eski TTB-AÜT’den bağımsız ve ondan ayrı bir liste değildir. TTB tarafından son olarak çıkarılan ve zaten güncellenmesi ihtiyacı bulunan 2008-Asgari Ücret Tarifesi kitabının, Birliğimizde bilgi birikimi ve uzmanlık derneklerinin öneriler doğrultusunda güncellenip, elektronik ortamında sunulmak suretiyle günün koşullarına uygun hale getirilmiş yeni halidir. TTB-HUV’un online bir uygulama olması burada önemli bir kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Bu uygulama zaman içinde oluşan revizyon veya güncelleme gereksiniminin belli periyodik aralıklarla ve çok daha kolay gerçekleştirilebilmesine olanak sağlamaktadır.

Elektronik ortamda hizmete sunulan tarife, sadece TTB-HUV Web abonesi olmak suretiyle görülebilecek şekilde hazırlanmıştır. Bu tarife halkın ve abone olmayanların görüş ve incelemelerine açık bir liste değildir. Liste, sağlık hizmeti sunan hekimlerin, sağlık işletmelerinin, sağlık hizmeti alıcısı durumunda olan sağlık sigortalarının ve sağlık yardım sandıklarının yıllık abone olarak görebildikleri ve kullanabildikleri, her biri bağımsız bir kod ile tanımlı, yaklaşık 8400 işlemden oluşmaktadır. Her güncellemede bu işlem sayısı da doğal olarak değişmektedir. Bu bakımdan listeye kitap şeklinde sahip olmak 01.01.2015 tarihinden sonra artık olası değildir.

Mevcut TTB-HUV Listesinin tamamının bütün bir liste halinde görülebilmesi için HUV aboneliği bölümünde açıklanan üyelik koşullarına uyulması ve orada her yıl için belirtilen ücretin ödenerek yıllık abone olunması gerekmektedir.

TTB KATSAYI NEDİR?

TTB-HUV Tarifesi ile Sağlık hizmet sunucuları tarafından verilen sağlık hizmetinin karşılığı olan ücreti hesaplamak için, verilen hizmetin TTB-HUV Tarifesi ile tanımlanan işlem birimine ve hizmetin verildiği İl’deki o yıl için ilan edilen TTB katsayısına gereksinim vardır. Bu nedenle, TTB-HUV Tarifesi ile ücretlerin hesaplanmasında yıllık TTB Katsayısı, ikinci önemli bileşeni oluşturmaktadır. Yıl içinde geçerli olacak TTB Katsayılar listesi, her yılın Aralık ayında TTB Merkez Konseyi tarafından, Türkiye İl Tabip Odaları’nın ve TTB-HUV Danışma Kurulu’nun da görüşleri alınarak genel bir görüş birliği ile belirlenmekte ve ilan edilmektedir.

Listenin hazırlanmasında T.C. Kalkınma Bakanlığı tarafından son yayınlanan illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamalarını belirleyen SEGE-2011 çalışması dikkate alınarak illerimiz altı bölge olarak değerlendirilmiş ve Katsayılar belirlenmiştir.

Katsayı listesi : http://www.ttb.org.tr/katsayilar.php

HUV BİRİMİ NEDİR?

HUV Tarifesi kapsamında, hastaya uygulanan sağlık hizmetinin karşılığı ücreti hesaplamak için, ilgili hizmetin karşılığını belirten sabit rakama birim denir. İşlemin birimi, işlem ücretinin hesaplanmasında kullanılan iki önemli bileşenden biridir. Bu nedenle listemizdeki her bir işlemin tanımı ve birimi, HUV Çalışma Gruplarımızın bilimsel, tarafsız, titiz ve yoğun çalışmalarıyla belirlenmektedir.

İşlem tanımı ve biriminde burada belirtilen özelliğin bulunmaması, çelişki ve/veya yanlışın görülmesi veya yanlış anlamalara neden olan tanımların varlığının tespit edilmesi, elektronik ortamda yaptığımız güncellemeler ile hızla giderilmektedir. Bu bakımdan, hekimlerimizin, uzmanlık derneklerinin ve abonelerimizin bu konu ile ilgili gözlem, tespit ve uyarıları bizim için çalışmalarımızda çok değerlidir.

TTB-HUV’DA SIKÇA SORULAN SORULAR

MUAYENE BİRİMLERİ
Muayenenin Günü ve Yeri -
   İş Günlerinde
      - Hekimin İşyerinde
         Gündüz - 25 Birim
         Gece - 30 Birim
      -Hastanın Bulunduğu Yerde
         Gündüz - 45 Birim
         Gece - 60 Birim

- Psikiyatrik muayene – 30 Birim
- Muayene anestezisi, ameliyathane dışı - 100 Birim
- Muayene anestezisi, ameliyathanede - 50 Birim (Uygulamalarda kullanılan ilaç ve malzeme ücreti (aksi belirtilmemişse) birimlere dahil değildir. )

KONSÜLTASYON
   İş Günlerinde
      Gündüz - 45 Birim
      Gece - 60 Birim

DOĞUM
Spontan vajinal doğum - 575 Birim
Sezaryen - 525 Birim
Sezaryen+histerektomi - 850 Birim

SÜNNET - 200 Birim
(Bir yaşını tamamlamamış (0-365 günlük) bebeklerde operasyonların mevcut biriminin +%50 fazlası uygulanır.)

TTB-HUV TARİFESİ İLE ÜCRET NASIL HESAPLANIR?

Birden fazla sağlık çalışanının müdahil olduğu ameliyat ve benzeri işlemlerin ücret hesabı oldukça ayrıntılı ve bilgi gerektiren bir işlemdir. Bu nedenle burada basit bir örnek vermekle yetiniyoruz. Hastaya uygulanan her hangi bir sağlık işleminin ücreti, bu işlemin tarifede gösterilen biriminin, işlemin uygulandığı İl’e ait o yıl için belirlenmiş TTB katsayısıyla çarpımı sonucu bulunan rakama %8 KDV’nin ilave edilmesiyle bulunan değerdir.

Örnek : İstanbul İli için hekimin işyerinde gündüz muayene ücreti ne kadardır?
Muayene: 25 birim
İstanbul İli Katsayısı: 8.03
25 X 8.03 = 200.75 + %8 KDV
= 216.81 TL

HUV ÜCRETİNİN HESABINDA UYUŞMAZLIK!

Hastaya sunulan sağlık hizmeti/hizmetleri karşılığı ücretin hesaplanmasında sağlık hizmeti sunucusu ile hizmetin alıcısı arasında bazen anlaşmazlık söz konusu olabilmektedir.

HUV Tarifesinde bulunan işlem tanımı, birimi ve/veya işlem kapsamı ile ilgili anlaşmazlık konusu olan sorular Türk Tabipleri Birliği’ne iletildiğinde, sorular HUV aboneliği hizmeti kapsamında ise ücretsiz olarak yanıtlanır. Abonelik hizmeti kapsamında bulunmayan sorular ise, aşağıdaki açıklamalar dikkate alınarak hesaplanan ücret karşılığı ile cevaplanır.

I - HUV aboneliği kapsamında (ücretsiz) sunulan hizmetler

Ayrıntıları aşağıda sıralanan hizmetler abonelik kapsamındadır ve her hangi bir ücrete bağlı değildir;

  1. Abonelerimizin, uygulamadaki HUV Listemizde bulunan işlem adı, birimi ve/veya işlem kapsamıyla ilgili soruları,
  2. Abonelerimizin, uygulamadaki HUV Listemizde bulamadıkları gerekçesi ile sordukları işlem adı ve/veya birimi soruları,
  3. Abonelerimizin, uygulamadaki HUV Listemizde bulunan işlem adı/birim ile, kendi özel listelerindeki işlem adı/biriminde farklılık, anlaşılmama, karışması ve çelişkiye dair açıklama istekleri veya soruları,
  4. Abonelerimizin, uygulamadaki HUV Listemizde bulunan işlem adı ve/veya biriminde çelişki veya yanlışlık olduğuna yönelik gözlem, uyarı ve yazıları,
  5. Abonelerimizin, HUV tanımlarının altında bulunan “DEĞERLENDİR” formunda yazdıkları görüş, öneri ve eleştirileri
  6. Abonelerimizin, uygulamadaki HUV Listemizde (olmadığı gerekçesiyle) yeni işlem tanımlanması istekleri ve önerileri.  

 

II - HUV aboneliği kapsamı dışında (ücretle) sunulan hizmetler:

Abonelik kapsamında ücretsiz sunduğumuz hizmetlerin dışında kalan hizmetler, aşağıda ayrıntılı olarak gösterildiği şekilde ücret karşılığı ile değerlendirilir;

A – HUV Listesinde Yeni İşlem Tanımlanması İstek veya Önerileri:

  1. Abone olmayan doktorların mevcut HUV Listesinde yeni işlem tanımlanma istek veya önerileri, (her bir işlem için) 20 birim* karşılığı ücretle,

  2. Abone olmayan kurum, kuruluş ve firmaların (Uzmanlık Derneği hariç) mevcut HUV Listesinde yeni işlem tanımlanması istekleri, (her bir işlem için) 75 birim* karşılığı ücretle değerlendirilir.

B – TTB’den bilirkişilik, hakemlik, danışmanlık vb. hizmet istenmesi:

1 – Abonelerimizin Birliğimize yaptıkları, (yukarıda I. Maddede açıklanan) abonelik hizmeti kapsamı içinde bulunmayan, bilirkişilik, hakemlik, danışmanlık vb kapsamda olan istek ve başvuruları, aşağıda ayrıntıları verilen ücret listesine uygun olarak değerlendirilir;

  1. Anlaşmazlığa konu olan başvuru dosyasının HUV konusu olan sağlık hizmeti/hizmetleri toplam birimi veya toplam ücretin karşılığına denk gelen birimi 399 ve aşağıda olanlar, 25 birim* karşılığı ücretle,

  2. Anlaşmazlığa konu olan başvuru dosyasının HUV konusu olan sağlık hizmeti/hizmetleri toplam birimi veya toplam ücretin karşılığına denk gelen birimi 400 – 899 birim arasında olanlar, 50 birim* karşılığı ücretle,  

  3. Anlaşmazlığa konu olan başvuru dosyasının HUV konusu olan sağlık hizmeti/hizmetleri toplam birimi veya toplam ücretin karşılığına denk gelen birimi 900 – 1499 birim arasında olanlar, 75 birim* karşılığı ücretle,  

  4. Anlaşmazlığa konu olan başvuru dosyasının HUV konusu olan sağlık hizmeti/hizmetleri toplam birimi veya toplam ücretin karşılığına denk gelen birimi 1500 – 2199 birim arasında olanlar, 100 birim* karşılığı ücretle,

  5. Anlaşmazlığa konu olan başvuru dosyasının HUV konusu olan sağlık hizmeti/hizmetleri toplam birimi veya toplam ücretin karşılığına denk gelen birimi 2200 birim ve üzerinde olanlar, 125 birim* karşılığı ücretle değerlendirilirler.  

2 – Abonemiz olmayan (bireysel) kişi/doktorların birliğimize yaptıkları (bilgi edinme kapsamında sunduğumuz hizmetler hariç), bilirkişilik, hakemlik, danışmanlık vb kapsamda olan istek ve başvuruları, yukarıda 1. Maddede açıklanan liste doğrultusunda hesaplanan ücretin % 20 fazlası ücretle değerlendirilir.

3 – Abonemiz olmayan kurum, kuruluş veya firmaların, bilirkişilik, hakemlik, danışmanlık vb kapsamında olan istek ve başvuruları, (yukarıda1. Madde ile) abonelerimiz için hesaplanan ücretin % 50 fazlası ücretle değerlendirilir.


*Hesaplanan ücretlere % 18 KDV ilave edilir.
  Listemizde birim karşılığı olarak ifade edilen tüm ücretler, Ankara İli yıllık TTB katsayısı ile hesaplanır.
  Ödenen ücret karşılığı düzenlenen fatura, başvuru dosyasında belirttiğiniz adrese gönderilir.
  Bu liste ile tanımlanan ücretler, 01.01.2018 tarihinden itibaren geçerlidir.

HESAP BİLGİLERİ
Alıcı ismi TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ İKTİSADİ İŞLETME
Banka Türkiye İş Bankası
Şube/No Söğütözü Şb.(4382)
Hesap No 038550
IBAN TR10 0006 4000 0014 3820 0385 50
TTB HEKİMLİK UYGULAMALARI VERİTABANI
Türk Tabipleri Birliği | Hekimlik Uygulamaları Veritabanı
Adres GMK Bulvarı Şehit Daniş Tunalıgil Sok. No: 2 / 17-23, Maltepe /ANKARA
Tel (0 312) 231 31 79
Faks (0 312) 231 19 52-53
Eposta huv@ttb.org.tr

Copyright © Türk Tabipleri Birliği 2017

HUV Kullanıcı Girişi

Sisteme abone değilseniz aşağıdaki "Yeni Abone" butonuna basarak üyelik işlemlerinizi başlatabilirsiniz.